Yazılanların içeriğinin dengesiz olmasından, uzun süreli aralıklardan, kötü esprilerden, güzelliklerden, çirkinliklerden, paylaşımlardan, sessizliklerden, sorulardan, cevaplardan, fikirlerden, kendini beğenmişliklerden blog sahibi sorumludur. Bu durumdan da çok memnundur. Blog ermiş kedi cingöz ve sapsal köpek majör'e ithaf edilmiştir.

17 Haziran 2008 Salı

Param var ama tüketmeye hakkım yok

Tüketim Toplumuna Hayır yazımda bahsettiğim Hayrettin Karaca ile röportajın bir kısmını buraya almak istedim... Gerçekten okuyunca insanın etkilendiği bir yazı. TEMA Vakfının kurucusu "Erozyon Dede" aynı zamanda Türkiye'nin ilk özel arboretumunun(Latince olan bu kelime, ağaçları çeşitli yönden incelemek amacıyla, ağaç türlerinden meydana getirilen bahçe demek) da kurucusu. Aşağıda parça parça okuyacağınız röportajın tamamını burada bulabilirsiniz...


Kırmızı süveteri delik deşik olmasına rağmen hala üzerinde, ayakkabısı yamalı. Sökükpaltosunu, pantolonunu, yakalarını ters yüz ettiği gömleklerini yıllardır kullanıyor. 10 yıldır hiçbir şey almamış üzerine. Karaca markasının ve TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca 'Param var ama tüketmeye hakkım yok' diyerek 'Al, tüket ve yok et' diyen tüketim toplumuna açtığı savaşla gurur duyuyor...

Dünyada tüm insanları doyuracak kadar yiyecek olduğunu ama gözü aç olanları doyuracak hiçbir şeyin olmadığını söyleyen Karaca, Türkiye'de bir zamanlar fakirleri aç bırakmayan kültürün nasıl yok olduğunu hüzünlenerek anlattı. Televole kültürünün karşısında birtakım değerlerin yok olduğunu söyleyen Karaca, çocukluk günlerinin 'komşuyu aç bırakmayan' kültürünün yeniden dirilmesiyle, açlıkla savaşılabileceğini söyledi. 'Dünya ikiye bölünmüş artık. Gözü açlar ve karnı açlar. İşte o gözü açları doyurmayacağız!

Tüketim toplumunun rezalet hale geldiğini savunan Karaca, 'Akmerkez'in önünden geçmeye utanıyorum, nedir bu ışıklar, bu rezalet. Yılbaşı demek al, tüket, yok et, yaşamı mahvet demek. O yüzden bu yırtık kazağı gururla taşıyorum üzerimde. Global ekonomi insanları kullanıyor. Ama bakın beni kullanamıyor, çünkü izin vermiyorum. Çok da mutluyum. Bunu elimden hiçbir güç alamaz. İnanç her şeyi halleder'

'Nedir benim ihtiyacım; doymam, sağlığım, barınmam, kuşanmam; bunun dışında hiçbir şey tüketmeye hakkım yok.Bunu herkes yapabilir. 'Bir' çok güçlüdür. Atatürk bir kişiydi. Her şey bir ile başlar. Bir yoksa iki olmaz. Ben de yakınlarıma örnek olmaya çalışıyorum'
  • Dünyada makyaj malzemesi için yapılan harcama 18 milyar dolar. Dünyadaki tüm kadınların üreme sağlığı ve bakımı için gerekli para 12 milyar dolar.
  • Parfüme harcanan para 15 milyar dolar. Evrensel okur yazarlığın sağlanması için gereken yıllık ek yatırım 5 milyar dolar.
  • Deniz seyahatlerine harcanan para 14 milyar dolar. Dünyada herkese temiz içme suyu sağlaması için gerekli miktar 10 milyar dolar.
  • Avrupa'da dondurmaya harcanan para 11 milyar dolar. Her çocuğun aşılanması için gerekli miktar 1.3 milyar dolar.

3 yorum:

  1. ister inan ister inanma hayrettin karaca elif aran'in babasi. su habere bi bak:
    http://www.milliyet.com.tr/2004/10/06/yasam/ayas.html

    YanıtlaSil
  2. Evet evet, okurken ben de görmüştüm "kızı Elif Aran" yazıyordu ama emin olamamıştım :)
    Aile arasındaki problemleri gerçekten çok ilginç, uzaktan bakınca ne kadar paragöz bir kavga gibi duruyor, oysa tabi içinde olmayan bilemez..
    Özel hayatı da adamın yatpığı güzellikleri değiştirmez.. Gerçi bir yerlerde de Temanın paralarını almakla suçlanmıştı ama ben inanmıyorum.

    YanıtlaSil
  3. tabii disardan bilmek zor ama bana elif aran'in acikgozlulugu gibi geliyo. tabii aranlardan cok sey ogrenmisligim var ama aran muzik merkezinin tamamen para uzerine kurulmus oldugunu gormek icin de muneccim olmaya gerek yok. benim tahminime gore hayrettin karaca magdur burda. ve ayrica aman neyse bana ne :)

    YanıtlaSil

Teşekkürler! Thanks! Grazie! Danke! Tack! Merci! Misaotra! Gracias!